4 x digitaal textielontwerpen, maar welke opleiding is de beste fit voor jou?

26.02.2019

 

Dit voorjaar kan je bij Syntra Midden-Vlaanderen maar liefst 4 verschillende opleidingen digitaal textielontwerpen volgen. Daarmee willen we tegemoetkomen aan de uiteenlopende noden en ervaringsniveaus van onze cursisten. Om jou te helpen de opleiding te vinden die het beste bij je past, beantwoord ik hieronder graag enkele veelgestelde vragen. Blijf je na het lezen van deze post toch nog met vragen zitten? Laat een berichtje achter, of stuur me een mail en ik help je graag verder!

 

Wat is het verschil tussen prints ontwerpen voor zeefdruk en digitale druk en waarom focussen wij op het laatste? 

 

Hoewel 95% van alle bedrukte stoffen nog steeds worden gezeefdrukt, is digitale druk aan een sterke opmars bezig. Men verwacht dat het in de nabije toekomst de plaats zal innemen van zeefdruk wat prototyping en kleine oplages betreft. Samen met Syntra focussen we op innovatie. We willen ondernemers de kennis en de tools geven om een succesvolle onderneming uit te bouwen. Bij digitale druk zijn er geen opstartkosten en druk je enkel wat je nodig hebt. Dat betekent minder risico's voor de kleine of startende ondernemer. Het is ook beter voor het milieu, zo wordt er tot 75% minder water en tot 95% minder energie en grondstoffen verbruikt! Dankzij digitale druk kunnen ontwerpers sneller inspelen op vragen van klanten en hun ontwerpen customizen. Die flexibiliteit is heel belangrijk binnen de mode-industrie vandaag.

 

Photoshop of Illustrator?

 

Heb je weinig of geen ervaring met print design, dan is Illustrator wellicht het eenvoudigst om mee te starten. Het programma beschikt over een handige patroonmaker waarmee je elke illustratie in een handomdraai naar verschillende types patronen omzet. Die patronen kan je eindeloos bewerken en elke aanpassing wordt live gesimuleerd. Illustrator neemt de technische kant voor zijn rekening zodat jij naar hartelust kan experimenteren. In Photoshop is er geen patroonmaker en moet je prints dus manueel opbouwen. Het programma biedt anderzijds wel fantastische mogelijkheden om tekeningen en foto's te bewerken. Professionele ontwerpers combineren vaak beide programma's. Ze starten dan in Photoshop en gebruiken het om een illustratie te bewerken die ze daarna in Illustrator automatisch overtrekken, of omzetten naar een patroon. Al deze technieken en meer leer je tijdens de basismodules. Ze zijn bovendien zo opgebouwd dat ze perfect op elkaar aansluiten (zonder overlapping). Je kiest zelf in welke volgorde je ze volgt.

 

Heb ik voorkennis nodig?

Voor de basismodules 'Textielprints ontwerpen met Adobe PS' en 'Textielprints ontwerpen met Adobe A'I heb je in principe geen voorkennis nodig. We beginnen bij het begin. Maar omdat we maar een paar weken hebben, gaan de lessen wel snel vooruit.Daarom raden we je aan om tussendoor zoveel mogelijk te oefenen zodat je mee bent tijdens de lessen. De opleiding 'Textielprints ontwerpen: activewear en yogakledij' is gericht op mensen die al wat ervaring hebben met print design en nieuwe technieken willen leren gericht op deze industrie. De opleiding 'Digitaal textielontwerpen voor grafische vormgevers' veronderstelt ook een stevige basis in beide programma's. Deze opleiding wil vooral een goed inzicht geven in hoe de textielindustrie werkt en focust dus minder op ontwerpen en meer op de technische en commerciële aspecten (prijszetting, profilering, intellectuele eigendom, carrièremogelijkheden... ). Daarnaast leer je hoe je op de meest efficiënte manier prints ontwerpt in AI en PS, hoe je beide programma's combineert en bespreken we enkele (complexere) prints en hoe die tot stand kwamen.

 

Moet ik  de programma's aankopen?

Ja! Een computerprogramma aanleren heeft pas zin als je thuis kan oefenen. Je hebt bovendien een recente versie (CS6 of hoger) nodig. Informeer zeker eens bij Adobe.com of je van de studentenkorting kunt genieten!

 

Krijg ik informatie over prijszetting, het opmaken van een portfolio en adressen van drukkerijen?

 

De opleidingen 'Textielprints ontwerpen met Adobe Illustrator' en 'Digitaal textielontwerpen voor grafische vormgevers' starten met een informatieve sessie. Daarin praten we over verschillende drukmethodes, hun voor- en nadelen, aanleverspecificatie... Maar ook over printgenres, populaire motiefstijlen, materiaalkennis enz. Maar ook in de andere modules bespreken we verschillende drukkerijen uit binnen- en buitenland. Je krijgt van elke drukkerij ook stalen te zien en bij sommige drukkerijen kunnen we jou een korting aanbieden. De laatste sessie van elke module maak ik bovendien graag tijd vrij om jullie vragen te beantwoorden.

 

Kan ik mijn eigen ontwerpen laten drukken? 

 

Ja! In elke opleiding krijg je dankzij onze sponsor Spoonflower de kans om 1-3 prints gratis te laten proefdrukken op een stof naar keuze!

 

Heb je nog vragen? Stuur gerust een mail naar hello@manelprints.com

en hopelijk zien we jou binnenkort in een van onze opleidingen!

 

Data opleidingen digitaal textielontwerpen voorjaar 2019

  • Textielprints ontwerpen met Adobe Illustrator (basis): start op di 19/3 (19-22u), 7 sessies, inschrijven via deze link.

  • Textielprints ontwerpen met Adobe Illustrator (basis): start op za 4/5 (3,5 dagen), inschrijven via deze link.

  • Textielprints ontwerpen met Adobe Photoshop (basis): start op za 23/3 (3 dagen), inschrijven via deze link.

  • Textielprints ontwerpen met Adobe Photoshop (basis): start op di 21/5 (19-22u),
    6 sessies. inschrijven via deze link.

  • Digitaal textielontwerpen voor grafische vormgevers: start op woe 8/5 (19u-22u), inschrijven via deze link.

  • Textielprints ontwerpen: activewear en yogakledij: start op do 25/4 (19u-22u), 6 sessies, inschrijven via deze link.

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Recent Posts

December 20, 2019

December 16, 2019

October 2, 2019

September 26, 2019

Please reload

Archive

Please reload

© 2018 by Manelprints | hello@manelprints.com | Belgium