Tech Tutorial: 'Soft proofing' helpt herdrukken voorkomen

03.12.2018

Een van de grootste uitdagingen bij digitaal textielontwerpen is om kleuren correct vertaald te krijgen naar textiel. Commerciële digitale drukkerijen werken bijna uitsluitend online en gebruiken daarbij software die aangeleverde RGB codes naar CMYK inkten vertaalt. RGB kleuren verschillen echter van scherm tot scherm. Een bijkomend probleem is dat verschillende textielvezels anders reageren op inkten. Hoe kan je dan weten welke stof je best kiest in functie van jouw ontwerp, of hoe dat ontwerp eruit zal zien zonder eindeloos proefdrukken te moeten bestellen? 

 

Een handig hulpmiddel zijn de zogenaamde 'kleurenatlassen'. Daarop vind je alle kleuren binnen het bereik van de printers en hun bijbehorende 'hexcodes'. Die codes kun je in je softwareprogramma ingeven en zo zeker zijn van een exacte match tussen ontwerp en stof. Voorwaarde is wel dat de stof dezelfde is als degene waarop de kleurenatlas is geprint. In theorie heb je dus voor elke stof waarop je print een aparte kleurenatlas nodig. Een dure aangelegenheid als je weet dat het aanbod van Spoonflower meer dan 20 stoffen telt en de goedkoopste kleurenatlas zo'n 14€ kost.

 

Gelukkig beschikken ze over een andere handige tool die bovendien gratis is: ICC kleurprofielen. Met deze kleurprofielen kan je aan 'soft proofing' doen, ofwel simuleren hoe jouw print er op verschillende dragers uit zal zien.

 

WERKWIJZE

 

  • Stuur me een mail en ik bezorg je (gratis!) een mapje met de kleurprofielen. 

 

MAC gebruikers

  • Selecteer een profiel. Ga bovenaan naar Edit > Copy + naam kleurprofiel, bijvoorbeeld ‘Spoonflower_BasicCombedCotton_2-1’.

  • Ga in het menu van de Finder naar Go. Hou de Alt toets ingedrukt terwijl je door het menu scrollt, zo wordt de ‘Library’ zichtbaar. Ga daarin op zoek naar ColorSync > Profiles > Edit > Paste item. Herhaal dit voor elk profiel (door bron- en doelbestand open te laten staan, kan je makkelijk tussen de 2 bewegen. Gebruik de sneltoetsen Cmd + C en Cmd + V om snel copy paste te doen).

 

PC gebruikers

 

Rechtermuisklik op profiel: install profile (herhaal voor elk profiel).

 

Print copyright Manelprints 

 

In Photoshop

 

  • Open het bestand dat je wil laten drukken.

  • Open een 2de venster voor dit bestand via Window > Arrange > New Window for 
    (+ documentnaam).

  • Selecteer deze kopie en ga naar View > Proof Setup > Custom.

  • Onder Proof Conditions > Device to simulate kies je het gewenste Spoonflower profiel.

  • Kijk de hele print na: welke kleuren zien er anders uit en hoe kan je ze eventueel aanpassen om het gewenste resultaat te bekomen?

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Recent Posts

December 20, 2019

December 16, 2019

October 2, 2019

September 26, 2019

Please reload

Archive

Please reload

© 2018 by Manelprints | hello@manelprints.com | Belgium