Moun ontwerpt 'fractal prints' op basis van jouw numerologie

22.11.2018

 

Momenteel loopt op Ulule een crowdfunding campagne van beeldend kunstenares Moun. De jonge artieste van Marokkaans-Belgische afkomst hoopt met de opbrengst ervan een applicatie te financieren die mensen in staat stelt hun eigen fractal print te ontwerpen op basis van hun persoonlijke numerologie.

Wat zijn 'fractal prints'?

 

Fractals zijn meetkundige figuren opgebouwd uit deeltjes die allemaal lijken op het geheel. In de natuur vind je veel fractals, denk maar aan broccoli. Dat is opgebouwd uit allemaal roosjes die in feite mini versies van de broccoli zijn. Ik raakte voor het eerst geïnteresseerd in fractals na het lezen van 'African fractals: modern computing and indigenous design' van de  wiskundige Ron Eglash. Daarin onderzocht hij de kruisbestuiving tussen wiskunde en cultuur. Hij ontdekte dat Afrikaanse bouwwerken, kunst en zelfs haartooien, gebaseerd zijn op de perfecte patronen die je in fractals vindt. Voor Afrikanen weerspiegelen fractals de spirituele relatie tussen de levenden en de doden. Dat boek lag aan de basis van mijn project ZAHRA RHIMOU FATIMA.

Daarvoor trok ik naar Marokko en onderzocht er mijn voorouderlijke lijn langs moederszijde. Ik verzamelde gegevens zoals hun geboorte-, trouw- en sterfdatum, aantal kinderen... Ik verdiepte me ook in de numerologie van deze cijfers en probeerde zo de essentie van mijn vrouwelijke voorouders te achterhalen. Ik wou hen ontdoen van de vele culturele, religieuze en andere lagen die hen tijdens hun leven verhinderden om zich ten volle te ontplooien. Vervolgens gebruikte ik deze data om hen met behulp van fractal software via digitale weg terug tot leven te brengen. Door de fractal prints naast traditionele weefsels op te hangen, zet ik een reflectie over heden en verleden in gang. Er ontstaat een dialoog tussen het analoge en het digitale en het is mijn manier om mijn vrije leven hier te verzoenen met het aan aan banden gelegde leven van mijn vrouwelijke voorouders daar. 

 

Die fractal prints zien er best wel intrigerend uit. Kan je ons wat meer vertellen over hoe je ze ontwerpt?

 

Daarvoor gebruik ik het programma Tierazon dat je kan downloaden vanaf deze siteHet leuke aan fractal software is het element van toeval, als ontwerper heb je helemaal geen controle over het eindresultaat. Je kan wel spelen met de kleuren en de vormen achteraf bewerken, maar ik hou het liever zo puur mogelijk. 

 

Wat kunnen mensen met zo'n fractal print doen?

 

Ze kunnen het als artwork aan de muur hangen, cadeau geven of op textiel laten drukken en tot een heel persoonlijk kledingstuk of accessoire verwerken.

 

Textiel speelt een belangrijke rol in al je werken. Hoe of wanneer ben je geïnteresseerd geraakt in dit medium?

 

Als kind voelde ik me al aangetrokken tot de prachtige handgeweven stoffen van Marokko en de kleurrijke patronen van de zelliges (cementtegels). Ik was ook gefascineerd door Arabische feestjurken en hoe mooi die altijd zijn afgewerkt. Eigenlijk vond ik het veel interessanter om die jurken te ontleden dan om ze aan te trekken!

 

Wat ik fascinerend vond, waren de beelden op je website van het project  'Transdreamer'. Kan je daar wat meer over vertellen? 

 

Transdreamer is ontstaan uit wat ik bij mezelf en in mijn omgeving waarneem. Namelijk dat er meer balans is tussen onze mannelijke en vrouwelijke energie. Mannen mogen vandaag hun emoties tonen, taboes rond homoseksualiteit en transgenders brokkelen stilaan af. En ook het onderscheid tussen mannen en vrouwen wordt steeds kleiner. Niemand is trouwens 100% man of vrouw. Het is veel complexer dan dat en het is die gelaagdheid die ik wou visualiseren. 

 

Waar droom jij van? 

 

Ik wil de wereld zien, uitwisselingen aangaan met andere culturen en kunst maken die mensen dichter bij elkaar, maar ook bij hun essentie brengt. Die droom kan ik binnenkort al voor een stuk waarmaken: ik vertrek in het voorjaar naar Brazilië om er een kunstresidentie te gaan doen. Ik ga er workshops voorbereiden die mensen moeten helpen onverwerkte situaties of onderdrukte emoties expressief te uiten via muziek, schilderkunst, textielontwerpen... Dat heeft mij in het verleden geholpen om door mijn verschillende lagen te dringen en tot mijn kern te komen. Ik ga mijn workshops k in een lokaal schooltje testen om te zien welke impact ze op kinderen en volwassenen hebben en zou ze bij mijn terugkomst ook in België willen aanbieden. 

 

Je volgde al verschillende keren les bij mij. Hoe hebben de workshops digitaal textielontwerpen jou geholpen in je artistieke praktijk?

 

Ik spring nu op digitaal vlak een stuk creatiever met mijn prints om. 

 

Welke kunstenaars moeten we volgens jou 's checken?

 

Ik heb veel bewondering voor Patricia Kaersenhout, een jonge Nederlandse kunstenares van Surinaamse afkomst. In haar artistieke praktijk plaatst ze die 2 culturen tegenover elkaar, maar ze vraagt ook aandacht voor de onderdrukking van vrouwen en de discriminatie van kleurlingen. Via haar projecten probeert ze jongeren van buitenlandse origine kansen te geven en oude wonden te helen.

 

Ook warm aanbevolen: Navine G. Khan-Dossos en Tabita Rezaire!

 

Volg Moun via Instagram, of neem een kijkje op haar website.

 

En dan nog dit: Moun volgde de opleiding Textielprints ontwerpen met Adobe Illustrator bij Syntra-Midden-Vlaanderen. De volgende reeks (7 sessies van 3u) start nu zaterdag (24/11). Te kortbij? Geen probleem! Volgend voorjaar staan er tal van nieuwe opleidingen op het programma. Een overzicht vind je onder 'kalender'.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Recent Posts

October 2, 2019

September 26, 2019

Please reload

Archive

Please reload

© 2018 by Manelprints | hello@manelprints.com | Belgium