Textieltraining in Oeganda

23.07.2018

Ik ben net terug uit Oeganda waar ik in opdracht van Syntra-West en Enabel een week lang training heb gegeven aan textieldocenten van het National Instructors College te Abilonino. Het Belgische Ontwikkelingsagentschap Enabel werkt al decennialang samen met de Oegandese overheid om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Enabel voorziet materiële steun, maar ook praktijkgerichte trainingen voor docenten. Bedoeling van die trainingen is dat docenten de aangeleerde skills kunnen doorgeven aan hun studenten en zo hun kansen op de (internationale) arbeidsmarkt vergroten. Mijn opdracht bestond erin deelnemers wegwijs te maken in Computer-Aided Design. Daarnaast hielden we ook workshops rond  'fashion entrepreneurship' en  'workshop management', bedrukten we stoffen met zelfgemaakte stempels en vlochten we samen met de landbouwafdeling halters voor hun runderen. Een beeldverslag...

Workshop 'Fabric identification & Selection'. Doelstelling: stoffen kunnen onderscheiden, de juiste stof kunnen aanbevelen voor een project, weten welke stoffen meest geschikt zijn voor digitale druk en hoe je digitaal bedrukte stoffen onderhoudt. Verschillende stofjes zijn niet verkrijgbaar in Oeganda, of heel duur. De deelnemers kregen stalenboekjes van Spoonflower die ze nu kunnen gebruiken tijdens hun lessen.

In de school bewerken ze ook stoffen, bijvoorbeeld door ze te borduren of te batikken.

 

Workshop 'Fashion & Entrepreneurship': kennismaking met het Business Model Canvas. Deze tool wordt gebruikt om een business te visualiseren en op regelmatige tijdstippen te evalueren. We brainstormden ondermeer over nieuwe inkomstenstromen voor de textiel-/confectieafdeling. Daarnaast bekeken we ook hoe je de productie kan optimaliseren en de relatie met de klant kunt verbeteren door gebruik te maken van een 'Supply Chain Diagram'.

 

Computer-Aided Design: introductie Affinity Designer, een goedkoop, maar krachtig tekenprogramma. Deelnemers kregen een introductie op modetekenen en print design met Affinity.

 

Op de laatste dag was er even tijd om een bezoekje te brengen aan het dorp van Mrs  Ayo, de weefdocente (rechts op de foto). 

Leuke afsluiter! Workshop samen met de landbouwafdeling om halters voor runderen te leren vlechten. ;-)

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Recent Posts

December 20, 2019

December 16, 2019

October 2, 2019

September 26, 2019

Please reload

Archive

Please reload

© 2018 by Manelprints | hello@manelprints.com | Belgium