TUTORIAL: Bloemenprint in Marimekko stijl

22.01.2018

Een van de meest iconische prints aller tijden is zonder twijfel Unikko ('klaproos') van het Finse Marimekko. Maija Isola ontwierp deze print in 1964, in volle hippietijd, uit protest tegen de uitspraak van haar werkgever Armi Raita dat Marimekko nooit bloemenprints zou uitbrengen. Ironisch genoeg werd de rebelse bloem een van hun bekendste dessins en wordt hij tot op de dag van vandaag op de meest uiteenlopende producten gedrukt. In deze tutorial toon ik je mijn methode om een bloemenprint te creëren in Marimekko stijl. Om ze goed te kunnen volgen, beschik je best over een basiskennis van Adobe Photoshop.

Unikko, Marimekko

 

Wat heb je verder nodig?

 • Een recente versie van Adobe PS.

 • Hoge resolutie afbeeldingen van bloemen. De verschillende onderdelen van de bloem (meeldraden, kelk, stengel...) zijn goed te zien en/of de bloem heeft duidelijke karakteristieken. Ik koos een viooltje met de typerende tekening op de bloemblaadjes.

 

Werkwijze

 • Open de afbeelding in PS.

 

 • Gezeefdrukte prints zoals die van Marimekko hebben een beperkt 
  kleurenpalet. Dit komt doordat voor elke kleur een aparte zeef moeten worden voorbereid wat een extra kost met zich meebrengt. Daarom houdt men het aantal kleuren liever zo laag mogelijk. Om deze look na te bootsen, indexeren we onze afbeelding: zo reduceren we het aantal kleuren én scheiden ze van elkaar. Ga hiervoor naar Image > Mode > Indexed Color. Neem de instellingen hieronder over. We zetten 'Dither' op 'Diffusion' en op het minimum (1%). Hierdoor krijg je een sterke afbakening tussen de verschillende kleuren. Zet 'Preview' aan, je afbeelding zou er nu al een stuk eenvoudiger en grafischer moeten uitzien:

 

 

Om deze afbeelding verder te vereenvoudigen, gaan we als volgt tewerk:

 • Zet ze eerst terug om naar de originele kleurmodus (RGB/CMYK) via Image
  > Mode.

 • Selecteer het toverstafje (sneltoets W), vink bovenaan 'Contiguous' aan
  (om enkel die instanties van een kleur te selecteren die aan elkaar grenzen)
  en zet de tolerantie op 0 (om exacte kleuren te kunnen selecteren).

 • Stel de voorgrondkleur in door met het pipetje (sneltoets I) op de gewenste kleur te klikken.

 • Selecteer vervolgens de gebieden die je wilt herkleuren. Door het indexeren, lukt dit heel gemakkelijk. Gebruik de sneltoetscombinatie Alt/Option + Backspace om je selecties te vullen met de voorgrondkleur.

Herhaal dit tot je een vereenvoudigde afbeelding met slechts een 4-tal kleuren overhoudt zoals hieronder:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hier en daar zijn er nog losse pixels in de verkeerde kleur. Selecteer ze met de lasso (sneltoets L) en herkleur ze op de wijze hierboven beschreven.

 

 

In het venster Lagen vind je naast 'Lock' de knop om transparante pixels te vergrendelen. Zo kun je ruwe selecties maken en herkleuren zonder het gevaar te lopen dat je ook de transparante delen van de afbeelding mee kleurt!

 

 

Zo ziet mijn opgekuiste bloem eruit:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu kunnen we overgaan tot het maken van de print. 

Op de website van Contrado ga ik na hoe groot het t-shirt kleedje is dat ik wil laten bedrukken. Ik maak een PS document met die afmetingen (res

olutie 150 dpi) en kopieer mijn bloem hier naartoe.

Ik vergroot mijn bloem, want ik ga voor een print die oversized is. 

 

Ik maak kopieën van mijn motief en draai/spiegel ze voor een meer gevarieerde look. Ik schrank ze en let erop dat de open ruimte tussen de motieven evenwichtig is verdeeld.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor een nog interessantere print, kun je de kleuren in sommige viooltjes omdraaien. Omdat de afbeelding werd geïndexeerd, is het selecteren van kleuren met het toverstafje kinderspel. Mijn afgewerkte print ziet er zo uit. Ik exporteer hem als .jpg en kan hem vervolgens uploaden naar de website van Contrado.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit is mijn t-shirt kleedje. ;-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En nu is het aan jou! Laat die bloemenprints maar komen en vergeet ons niet te taggen @manelprints.

 

Zin om je verder te verdiepen in Adobe PS? Er zijn nog enkele plaatsen voor de opleiding Textielprints ontwerpen met Photoshop bij Syntra Sint-Niklaas (start op zaterdag 24 februari). Meer info en inschrijven via deze link.

 

Of toch liever leren werken met Illustrator? De opleiding Textielprints ontwerpen met Illustrator gaat voor het eerst door bij Syntra Gent en dit vanaf woensdag 21 februari. Je vindt alle info via deze link.

 

Het ontwerpen van bloemenprints is een essentiële skill voor elke print designer. Tijdens de Masterclass Botanische prints en dierenprints ontwerpen met Adobe PS ontwerp je verschillende types florale prints. Een nieuwe editie volgt later dit voorjaar. Check www.manelprints.com/agenda voor een actueel overzicht van al onze opleidingen.

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Recent Posts

October 2, 2019

September 26, 2019

Please reload

Archive

Please reload

© 2018 by Manelprints | hello@manelprints.com | Belgium