Roots18: co-creatie met jongeren van buitenlandse origine

15.01.2018

 

Vorige week donderdag was de aftrap van Roots18, een initiatief van Stad Kortrijk om OKAN-jongeren (jongeren van buitenlandse origine die minder dan 1 jaar in België verblijven) op een laagdrempelige manier in contact te brengen met de Vlaamse cultuur. In de periode januari-maart kunnen ze tijdens verschillende workshops kennismaken met het brede gamma aan culturele activiteiten in Kortrijk en omstreken.

Er zijn workshops dans, theater, muziek, journalistiek...

Samen met Jan Caus verzorg ik ook een traject in opdracht van Texture, het museum over vlas en textiel. Daarin werken we rond het thema 'identiteit'. Tijdens onze kennismakingsworkshop tekenen jongeren elkaars portret. Dit portret wordt gescand en vormt de basis voor kledinglabels die we tijdens de projectweek in maart zullen gebruiken voor de Roots collectie (modecollectie die we samen met de jongeren vorm zullen geven). 

 

De tekeningen worden ook op transferpapier gedrukt en in stukken geknipt. Daarna worden de snippers opnieuw samengesteld tot een abstract groepsportret door ze op een stuk linnen (een verwijzing naar het rijke textielverleden van Kortrijk en de locatie van de workshops) aan te brengen. 

 

De komende weken volgen er nog 8 dergelijke workshops waaraan in totaal zo'n 165 OKAN-jongeren zullen deelnemen. Na deze workshops kunnen ze dan kiezen in welk discipline ze zich verder willen verdiepen tijdens de projectweek. 

 

Tijdens die projectweek bieden Jan en ik een modetraject aan waarin jongeren eerst eigen stoffen bedrukken en deze vervolgens gebruiken om voor zichzelf een uniek paar sneakers te maken.

 

Volg Roots18 op Facebook

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Recent Posts

October 2, 2019

September 26, 2019

Please reload

Archive

Please reload

© 2018 by Manelprints | hello@manelprints.com | Belgium