kiiv, unieke huisstijlen in textiel

11.12.2017

 

Het zijn spannende tijden voor ontwerpster Klaartje Busselot (31). Vanaf deze week vind je haar eerste huisstijlcollectie bij Bodo resto en Huiszwaluw in Gent.

Klaartje lanceerde zopas ook haar eigen ontwerpbureau kiiv. Twee zaken waarvan ze tijdens de opleiding digitaal textielontwerpen, nog geen jaar geleden, niet had durven dromen. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotografie: Lies Engelen

 

Proficiat met de lancering van kiiv! Waarvoor staat kiiv?

De naam zelf heeft geen echte betekenis, ik was gewoon op zoek naar een mooi en eenvoudig letterbeeld. Mijn neef, die grafisch ontwerper is, kwam op een dag met die naam op de proppen en ik was meteen verkocht! Kiiv staat voor unieke huisstijlen in textiel. Ik ontwerp stoffen die een ruimte naar een hoger niveau tillen door haar meer warmte of kleur te verlenen, de bestaande harmonie te versterken... Soms bekrachtig ik een ruimte net door een collectie te ontwerpen die haaks staat op haar stijl.

 

Hoe zou je de prints van kiiv omschrijven?

Ze hebben een grafisch karakter. Ze lijken soms eenvoudig, maar zijn toch gelaagd.

Ik heb moeite met ontwerpen die alleen maar mooi zijn en geen diepere betekenis hebben. 

 

Waar haal je jouw inspiratie? 

Een ruimte wordt volgens mij voor een groot stuk bepaald door haar geografische ligging. Daaruit put ik veel inspiratie, evenals uit haar geschiedenis en eventueel reeds aanwezige patronen. Ook wat er in een ruimte gebeurt, kan inspirerend werken. 

 

Hoe verloopt je ontwerpproces?

Na een eerste gesprek met de klant brainstorm ik over zaken die ik met de opdracht associeer en noteer die ideeën op stukjes papier. Dit gaat enkele dagen door tot ik overal (in mijn handtas, op mijn bureau, in de auto... ) papiertjes terugvind waarop zich stilaan een verhaal ontvouwt. Vervolgens probeer ik die kernwoorden te koppelen aan beelden. In deze fase sla ik aan het studeren. Zo wist ik dat het interieur van Bodo gebaseerd is op het werk van de Finse architect/designer Alvar Aalto, dus vond ik het logisch om me in zijn leven en werk te verdiepen. Niet om letterlijk zijn stijl te kopieren, maar wel om te zien hoe hij naar de dingen keek en wat hem inspireerde. Voor mijn 2de collectie (voor het Brusselse koffiehuis MOK) leerde ik dan weer hoe koffie wordt bereid, las ik over Antoine Dansaert, ontdekte ik wie de brug van de Vlaamse poort ontwierp én verdiepte ik me in de Memphis stijl omdat deze volgens mij perfect aansluit bij de Dansaertwijk.

 

Na deze studietijd volgt een creatieve periode. Daarin geef ik mijn computer een break en ga aan de slag met potloden, stift, verf... Dat elke print eerst met de hand wordt gecreëerd, vind ik een grote meerwaarde. In deze fase ga ik zo breed mogelijk om mijn klanten veel opties te kunnen aanbieden. Samen bepalen we dan de juiste richting voor de collectie waarna ik bepaalde prints verder uitdiep. Na veel finetunen is er dan plots dat 'magische' moment waarop de puzzelstukken in elkaar vallen en de collectie vorm krijgt. 

 

Nadat de ontwerpen zijn goedgekeurd, ga ik op zoek naar de perfecte stoffen en laat proefdrukken maken. Met mijn stalen trek ik naar een Belgisch atelier waar ze tot prototypes worden verwerkt. Dat is het moment waarop ik de collectie even moet loslaten, niet makkelijk! 

 

Jouw werkwijze, waarbij je veel onderzoek verricht naar kwalitatieve materialen en afwerkingen, veel experimenteert... doet denken aan Slow Design, de duurzame ontwerpbeweging die voortvloeit uit de Slow Food Beweging,

Dat is een interessante vergelijking! Mijn eerste collectie, Bodo, maakte ik voor het gelijknamige restaurant uit Gent. Bodo staat voor een eerlijke keuken met kwaliteitsproducten. Architect Lies van Kerckhove van Fragmenture trok die puurheid door in het interieur en ik trok ze vervolgens door in mijn collectie.

 

Op welke print uit deze collectie ben je het meest trots en waarom? 

Ongetwijfeld op ‘Fragmenture’. Daarvoor heb ik me laten inspireren door de 'Summerhouse' van Alvar Aalto. De gevel van dat bouwwerk is opgetrokken uit verschillende materialen. Aalto wou zien hoe ze elk afzonderlijk de tand des tijds zouden trotseren en met elkaar zouden 'communiceren'. Dit bracht me op het idee om het interieur op te splitsen en met de afzonderlijke elementen ervan een print te ontwerpen. Dat mijn neef (grafisch ontwerper Wim De Dobbeleer) naar wie ik opkijk dit kussen een plaatsje heeft gegeven in zijn Alvar Aalto stoel, maakt mij enorm fier!

Collectie voor Bodo Gent met in het midden 'Fragmenture' (wit kussen met zwarte opdruk),
fotografie: Lies Engelen

 

Kan je iets meer vertellen over de stoffen die je hebt gekozen voor deze collectie?

Ik koos stoffen met een licht retro karakter. Zo heb ik voor de outdoor kussens (foto onder) een katoenen stof met een licht afgewassen look gebruikt. Ook de andere stoffen hebben een tijdloos karakter dat perfect bij het interieur past.

'Drinks at the bar', outdoor kussens voor Bodo Gent, fotografie: Lies Engelen

 

Je maakte ook een collectie voor koffiehuis MOK in de Brusselse Dansaertstraat. Hoe verschilt die van jouw eerste collectie? 

Al vrij snel werd duidelijk dat het belangrijkste product uit de collectie kussens zouden worden voor op de houten bank.  Er liggen nu al wat kussens, maar deze zijn niet breed genoeg om de ruimte tussen de voorzijde van de bank en de muur op te vullen waardoor klanten vaak verschillende kussens achter hun rug duwen om een beetje comfortabel te zitten. Ik wou dit oplossen door volumineuzere kussens te ontwerpen die eerder driehoekig van vorm zijn. Terwijl de collectie voor Bodo perfect opgaat in haar omgeving, staat die voor MOK met haar bonte kleuren haaks op het strakke interieur. 

 

 Print geïnspireerd door de Vlaamse Poort, Mok Collectie (simulatie)

 

Je volgde verschillende opleidingen digitaal textielontwerpen bij Manelprints. Hoe heeft dit jou geholpen in je ontwerppraktijk?

In de basisopleiding digitaal textielontwerpen bij Syntra Sint-Niklaas leerde ik om van nul een collectie uit te werken. De feedback van jou en mijn medecursisten vond ik heel leerrijk. Dat mis ik nu, nu ik er alleen voor sta, heel hard. Het belangrijkste wat ik tijdens deze cursus heb geleerd, is dat ik meer talent heb dan ik dacht. Terwijl ik tijdens mijn studies aan de Hogeschool vaak te horen kreeg dat ik niet goed genoeg was, kreeg ik nu een mentor aan mijn zijde die meer vertrouwen in mij had dan ikzelf op dat moment! Als ik deze bevestiging niet had gekregen, zou Kiiv er waarschijnlijk nooit gekomen zijn en was het bij een leuke hobby gebleven. 

 

Je volgde ook de Masterclass 'Botanische prints en dierenprints ontwerpen met Adobe PS'. Wat heb je daaruit geleerd?

Tijdens deze opleiding is mijn spreekwoordelijke euro gevallen. Sindsdien is er – denk ik – geen enkele print meer die ik niet in rapport krijg! Ook het feit dat er binnen deze cursus ateliertijd voorzien was, vond ik heel leuk! 

 

Via het platform kopiloot.be vroeg je een coachingtraject bij Manelprints aan. Welke meerwaarde heeft dit voor jou?

Voor mij is de bevestiging dat ik goed bezig ben, heel belangrijk. Ook het feit dat je samen met mij naar oplossingen zoekt als ik ergens mee zit, is goud waard.!

 

Hoe blijf je bij met de nieuwste trends/technieken? 

Ik probeer elke week minstens één 'studiemoment' in te plannen. Dat kan gaan van het bestuderen van de geschiedenis van paisley motieven tot leren hoe je de perfecte bloem schildert aan de hand van een video tutorial. Momenteel ben ik het boek ‘Kleur verkoopt’ van Hilde Francq aan het lezen omdat ik meer te weten wil komen over het gebruik van kleuren.

 

Zijn er ontwerpers naar wie je opkijkt?

Nathalie Du Pasquier vind ik een hele grote ‘madame’. Haar kleurgebruik vind ik altijd 'spot on'. Ook Anna Karlin en Reeta Ek vind ik geweldig. En de visie van Ilse Crawford dat je een interieur niet alleen met je ogen, maar met al je zintuigen waarneemt, probeer ik toe te passen in mijn ontwerpen. Zo moeten de stoffen die ik gebruik aangenaam aanvoelen en de afgewerkte producten in de eerste plaats comfort bieden.

 

Waar kunnen mensen jouw werk bewonderen?

  • www.kiiv.be

  • Bodo resto, Burgstraat 2, 9000 Gent.

  • MOK (vanaf eind januari 2018), Antoine Dansaertstraat 196, 1000 Brussel

  • Huiszwaluw, Onderbergen 51,9000 Gent

Wil je zelf ook professionele textielprints leren ontwerpen?

Check dan www.manelprints.com/agenda voor een actueel overzicht van alle opleidingen! 

 

Volgende opleidingen starten binnenkort:

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Recent Posts

October 2, 2019

September 26, 2019

Please reload

Archive

Please reload

© 2018 by Manelprints | hello@manelprints.com | Belgium