TUTORIAL: Ontwerp je eigen Terrazzo Print!

08.11.2017

Wat ooit als een low-budget oplossing voor antieke palazzo's begon, is anno 2017 tot een van dé grootste interieurtrends uitgegroeid. Terrazzo, ofwel het gespikkelde, random patroon dat ontstaat wanneer je restjes marmer en graniet lukraak in beton giet, beperkt zich vandaag niet langer tot de architectuur. Je vindt de opvallende print in de meest uiteenlopende vormen en producten terug. Daarbij wordt volop geëxperimenteerd met kleur en schaal. In deze tutorial toon ik je hoe ik Photoshop penselen maak van papiersnippers en deze vervolgens gebruik om mijn versie van de terrazzo print te creëren. 

 

Mijn terrazzo print, toegepast op verschillende producten van Contrado.

 

Wat heb je nodig?

  • Adobe Photoshop (ik werk met de meest recente Creative Cloud versie)

  • Scanner

  • Vel (donker) gekleurd papier

  • Basiskennis Photoshop (het ontwerpen van prints zelf komt binnen deze tutorial niet aan bod)

 

Werkwijze

Neem een vel gekleurd papier en begin er lukraak vormen uit te scheuren. Dit werkt het beste als je donker papier gebruikt (geeft een beter contrast). Vermijd cleane randen en gebruik steeds dezelfde kleur papier.

Scan alle snippers (apart) op minstens 300 dpi.

Open elke scan (apart) in PS en voer de volgende bewerkingen uit:

 

  • Snij de scan rond de snipper bij met het gereedschap Bijsnijden/Crop Tool
    (sneltoets C).

  • Zet de afbeelding om naar een slim object zodat verdere bewerkingen omkeerbaar zijn. Dit doe je via een rechtermuisklik op de laag waarna je 'Zet om naar slim object'/'Convert to Smart Object' kiest.

  • Om de achtergrond mooi wit en de snipper zelf zo donker mogelijk te krijgen, maak je een aanpassingslaag Niveaus/Levels via Laag > Nieuwe Aanpassingslaag > Niveaus (of Layer > New Adjustment Layer > Levels).

 

Je krijgt een histogram te zien, de zwarte pijl geeft aan hoeveel pixels in de afbeelding puur zwart zijn, de witte hoeveel er zuiver wit zijn. 

 

Zoals je ziet, bevat deze scan geen zuiver zwarte of witte pixels. Door de zwarte pijl naar rechts en de witte pijl naar links te verschuiven, kunnen we dit veranderen en het contrast binnen onze afbeelding opdrijven. Aan de grijze pijl komen we niet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu bevinden de 3 pijlen zich vlak naast elkaar en vertoont de afbeelding een sterk contrast.

Om het laatste restje kleur uit de afbeelding te halen (kleur vertaalt zich in een minder dekkend penseel), maken we nog een aanpassingslaag: Laag > Nieuwe Aanpassingslaag > Tint/Verzadiging (Hue/Saturation). Verplaats de schuiver bij Verzadiging helemaal naar links tot je enkel een zwart-witte afbeelding overhoudt. 

Selecteer alle 3 de lagen in het venster Lagen en maak er een kopie van op 1 laag met de sneltoetscombinatie Cmd + Alt + Shift + E.

 

Ga dan naar Bewerken > Voorinstelling penseel definiëren
(Edit > Define Brush Preset). 

Nu heb je een penseel in de vorm van een snipper. Herhaal dit ook voor de andere scans. Met deze penselen kun je vervolgens snippers 'stempelen' (door te klikken in je document). Plaats elke snipper op een aparte laag, zo kan je hem achteraf makkelijker selecteren, schalen en verplaatsen... Gebruik verschillende kleuren en bouw een unieke layout.

Inspiratie voor jouw print vind je hier op ons Pinterest bord over de Terrazzo Trend.

 

Wil je weten hoe je textielprints ontwerpt in Adobe PS?

Vanaf 24 februari 2018 kan je bij Syntra Midden-Vlaanderen een nieuwe, 6-delige opleiding hierover volgen. Meer info via deze link.

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Recent Posts

December 20, 2019

December 16, 2019

October 2, 2019

September 26, 2019

Please reload

Archive

Please reload

© 2018 by Manelprints | hello@manelprints.com | Belgium