Professionele textielprints ontwerpen met low-cost software

24.10.2017

 

In mijn langere opleidingen digitaal textielontwerpen werk ik met Adobe Illustrator en Photoshop. Adobe Illustrator is met zijn handige patroonmaker (sinds versie CS6) een onmisbare tool geworden voor textielontwerpers wereldwijd. Dankzij de patroonmaker kun je snel en eenvoudig mooie, repetitieve patronen voor textiel of behang ontwerpen. Je kan die patronen bovendien eindeloos bewerken en herkleuren en alle aanpassingen worden meteen gesimuleerd. De patroonmaker neemt de technische kant voor zijn rekening zodat jij kunt focussen op ontwerp en experiment.

In Photoshop is het ontwerpen van prints iets omslachtiger. Hier geen handige patroonmaker, je moet je prints zelf in rapport zetten en ze achteraf bijwerken blijkt ook geen simpele klus. Toch blijft Photoshop een fantastisch programma omdat het je toelaat prints te ontwerpen op basis van eigen foto's, tekeningen of schilderijen waarbij de eigenheid van deze media behouden blijft. Voor professionele ontwerpers is het vandaag cruciaal om naast cleane vectorbestanden ook prints met een meer ambachtelijke 'look' in hun portfolio te hebben.

 

Illustrator en Photoshop zijn dus absoluut mijn go-to tools. Alleen zijn ze voor de occasionele of beginnende gebruiker wat duur: een Creative Cloud abonnement kost een slordige 600€/jaar, één app 240€/jaar (studenten en docenten krijgen het eerste jaar wel korting). Beide programma's vragen ook enige grafische kennis.

 

Het digitale drukplatform Spoonflower wou mensen zonder grafische opleiding de kans geven om foto's en tekeningen te laten printen op stof en ging daarom enkele jaren geleden een partnerschap aan met Picmonkey, een online tool om foto's te bewerken. 

 

In de Introductieworkshop Digitaal Textielontwerpen werkte ik tot voor kort ook met dit programma omdat het gratis was en omdat je er – met wat geduld – toch leuke prints mee kon ontwerpen zoals deze:

Sinds kort is Picmonkey echter betalend. Het goedkoopste abonnement kost 60€/jaar, en omdat het programma zo weinig biedt op het vlak van textieldesign, ging ik op zoek naar een alternatief. 

 

Dat bleek geen eenvoudige opgave. De meeste freeware zoals GIMP (alternatief voor Photoshop) kampt met 1 of meer van onderstaande problemen:

  • steile leercurve

  • werkt niet (even) goed op alle besturingssystemen

  • bestanden zijn niet uitwisselbaar met andere grafische toepassingen, of digitale drukkerijen

Print ontworpen met Affinity Designer

 

Na een lange zoektocht belandde ik uiteindelijk bij Affinity Designer, een Brits product dat in 2015 de Apple Design Award kreeg. Terecht, zo bleek al gauw.

 

Om maar een paar voordelen te noemen:

  • De kostprijs: Affinity Designer kost eenmalig 55€ (updates zijn gratis)

  • Bestanden zijn uitwisselbaar met andere grafische toepassingen

  • Het programma combineert de functionaliteiten van PS en AI: je kan binnen 1 bestand met vectoren en pixels werken!

  • AD laat je toe om eenvoudig verschillende types prints te creëren (set, halfdrop, tossed enz.)

  • Prints gemaakt met Affinity Designer kunnen makkelijk en blijvend worden aangepast

Interesse in de vele mogelijkheden van dit programma op het vlak van textieldesign?

Hou dan zeker onze evenementen in de gaten voor een workshop 'low-cost digitaal textielontwerpen' * in jouw buurt, of boek er eentje voor jouw organisatie of event!

 

Toch liever kennis maken met de patroonmaker van Adobe Illustrator? Op zaterdag 4 november geef ik hierover een workshop bij Budalab in Kortrijk. Tickets kunnen geboekt worden via volgende link.

 

* De workshop 'low-cost digitaal textielontwerpen' vervangt de vroegere 'Introductieworkshop Digitaal textielontwerpen'. Neem vrijblijvend contact op voor meer info over materiaal, kostprijs, duur enz.

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Recent Posts

October 2, 2019

September 26, 2019

Please reload

Archive

Please reload

© 2018 by Manelprints | hello@manelprints.com | Belgium