Designer Martha Van Cutsem 'Ontwerpen doe je vanuit het hart'

26.09.2017

 

Martha Van Cutsem, 24, woont met haar vriend Rutger en hun hond Otto in Lebbeke. 

Na de middelbare school, gaat ze in haar vaders bedrijf werken waar ze nog steeds de communicatie doet. 2 jaar later gaat ze opnieuw deeltijds studeren: grafisch ontwerp aan Syntra Midden-Vlaanderen. Gepassioneerde docenten daar geven haar zin om te ondernemen en op haar 22ste richt ze haar eerste bedrijf op: marthasgrafischbureau.be. Klanten kunnen haar voor allerlei grafische opdrachten boeken: van logo's tot posters en van geboortekaartjes tot menukaarten voor een huwelijk. Ook het ontwerp van etalagestickers neemt ze voor haar rekening. Maar als ze mag kiezen, ontwerpt Martha toch het liefst geboortedrukwerk. Sinds kort kan je daarbij ook een stofje in dezelfde stijl bestellen. Op dat idee kwam ze tijdens de basisopleiding digitaal textielontwerpen.

 Logo design voor fotografe Barbara Decré

 

Martha heeft ook een eigen webshop. Op marthas.be vind je (voorlopig) nog geen eigen producten, maar wel door Martha zorgvuldig geselecteerde kaartjes, planners, notitieboekjes... waar je instant vrolijk van wordt. Alsof dat allemaal nog niet genoeg is, volgt ze momenteel nog een naaicursus én werkt achter de schermen aan een nieuw project.

 

Wat vind je het leukste aan het hebben van een webshop? Zijn er ook nadelen?

Een webshop hebben is heel leuk! Het klinkt misschien gek, maar ik kan er echt van genieten om de de bestellingen mooi in te pakken met een leuk, handgeschreven kaartje erbij. Maar er zijn zeker ook nadelen, zoals de grote concurrentie online.

Het vergt ook veel meer werk dan je op het eerste zicht zou denken: de website up-to-date houden, productfoto’s maken, de voorraad controleren, producten tijdig bestellen, nieuwsbrieven versturen... Momenteel weet ik ook niet zo goed welke richting ik uitwil met de webshop. Wil ik mijn eigen papierwaren ontwerpen, het bestaande aanbod gewoon uitbreiden... ?

 

Wat is je favoriete product uit je webshop en waarom?

Dat zijn ongetwijfeld de posters van Rifle Paper Co. Die hangen ook bij mij thuis in de living. Ik hou van hun manier van illustreren. 

 

Waar wil je graag over pakweg 5 jaar staan?

Ik hoop dat ik tegen dan kan leven van mijn grafisch bureau en fulltime ontwerpen.

Ik droom van een bloeiende zaak waarin ik mijn hart en ziel kan leggen. Momenteel werk ik van thuis uit, maar af en toe fantaseer ik over een eigen werkplek in een leuke stad!

 

Op welk ontwerp/project ben je het trotst en waarom? 

Ik ben eigenlijk op elk geboortekaartje dat ik mag maken trots. Dat zijn echt persoonlijke ontwerpen die zowel voor de ouders als voor mezelf moeten kloppen. Ik vind het nog steeds een hele eer dat ik mag instaan voor de aankondiging van een geboorte! 

​​

Je volgde de Basisopleiding Digitaal Textielontwerpen bij Syntra in Sint-Niklaas. Hoe heeft dit jou geholpen in je ontwerppraktijk?

Het belangrijkste voor mij was de inspiratie die ik er opdeed. Wanneer je al even bezig bent met ontwerpen, creëer je zo'n beetje je eigen gewoontjes. Het deed mij goed om nieuwe dingen uit te proberen en ik ben door de opleiding thuis weer aan het experimenteren en tekenen geslagen. Intussen heb ik enkele ontwerpen die ik toen heb gemaakt, laten drukken, maar ik ga de opgedane kennis toch vooral gebruiken voor mijn creatievere klanten. Zo heb ik onlangs een 'geboortestofje' mogen ontwerpen bij een geboortekaartje. Superleuk! De mama is achteraf zelf met de stof aan de slag gegaan.

 

Geboortekaartje en bijpassende stof ontworpen voor Emiel

 

 

​​​Hoe zou je jouw prints omschrijven en voor wie zijn ze bedoeld?

Mijn prints stralen een zachte vrolijkheid uit. Ik hou van pasteltinten en ontwerp het liefst voor de kindermarkt omdat je als ontwerper meer vrijheid krijgt.

 

 

Waar vind je inspiratie voor je ontwerpen?

Ik haal mijn inspiratie vooral uit mijn eigen omgeving, zo baseer ik me bijvoorbeeld op wat mijn neefjes en nichtjes leuk vinden. Als ik te bewust op zoek ga naar inspiratie, merk ik dat ik mezelf teveel beperkingen opleg. Dit dekbed is geïnspireerd op het speelgoed van mijn neefjes. Hoewel het een eenvoudige print is, waren ze toch allebei dolenthousiast!

 

Hoe verloopt jouw ontwerpproces?

Ik vertrek van mijn eigen tekeningen en aangezien ik graag prints ontwerp voor kinderen, begint dit vaak bij een schattig figuurtje. Ik ben dan ook meer geneigd om in Illustrator dan in Photoshop te werken, maar het kan net leuk zijn om dat om te draaien. Ik creëer ook graag nieuwe penselen die ik dan toepas in een print.

Ik wil dolgraag leren hoe je schilderijen omzet in prints. Ik denk dat ik daarvoor 's een workshop ga volgen bij jou. ;-) Soms heb ik de neiging om teveel binnen mijn comfortzone te blijven en door nieuwe technieken en vaardigheden te leren voel ik dat ik groei als ontwerper.

Funky Racoon, print ontworpen voor eindwerk digitaal textielontwerpen

 

Zijn er bepaalde ontwerpers naar wie je opkijkt?

Zeker! Ik kijk op naar jonge, creatieve starters die met passie de stap naar het ondernemerschap durven te zetten. Ik denk bijvoorbeeld aan Klaartje Busselot en Studio Haas. Klaartje heeft fantastisch leuke illustraties, ik bewonder haar talent en tekenstijl! Studio Haas is een jong ontwerpersduo dat zowel grafisch ontwerp als interieurvormgeving doet. Zij hebben vorig jaar een driedelig bureau voor mij ontworpen en zelf geproduceerd. Heel cool! 

Ik volg ook enkele illustratoren op Instagram zoals Marloes De Vries.

Ik ben dol op het ‘feel-good’ gevoel dat al haar illustraties uitstralen. 

 

Wat is het beste advies dat je als ontwerper ooit kreeg?

Dat je je buikgevoel moet volgen en je eigen stijl moet durven doordrukken in je ontwerpen. Ik vond het aanvankelijk moeilijk om mijn eigenheid te bewaren omdat dit soms moeilijk te rijmen viel met de eisen van mijn klanten. Maar het geeft zoveel voldoening om vanuit je hart te ontwerpen en dat gevoel mag je nooit verliezen!

 

Waar kunnen mensen jouw werk bewonderen? 

Ik deel mijn werk regelmatig op Instagram en Facebook (@marthas).

Verder kan je ook een kijkje nemen op www.marthasgrafischbureau.be/portfolio

 

Heb je een vraag voor Martha? info@marthasgrafischbureau.be

 

Wil je zelf ook professionele prints leren ontwerpen voor textiel of behang? 

  • Textielprints ontwerpen met Adobe Illustrator, Syntra Sint-Niklaas, start op zaterdag 7/10 – 7 sessies.

  • Basisopleiding Digitaal Textielontwerpen, Syntra West, start op zaterdag 14/10 – 6 dagsessies.

  • Textielprints ontwerpen met de patroonmaker van Adobe Illustrator, Budalab, zaterdag 4 november – 1 dag.

  • Professionele Printcollecties ontwerpen, De Punt, Gentbrugge, start op donderdag 16/11 – 4 sessies.

  • Primeur: in het voorjaar van 2018 lanceert Manelprints een gloednieuwe opleiding rond prints ontwerpen voor de kindermarkt! Check www.manelprints.com/events voor een actueel overzicht van alle opleidingen!

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Recent Posts

December 20, 2019

December 16, 2019

October 2, 2019

September 26, 2019

Please reload

Archive

Please reload

© 2018 by Manelprints | hello@manelprints.com | Belgium