TUTORIAL: Je ontwerpen beschermen tegen copycats met Drawy 2.0

18.01.2018

 

Toen ik vorig jaar de vraag kreeg of ik ambassadeur wilde worden van Drawy, heb ik daar niet lang over nagedacht. Ik stoor me al langer aan het feit dat grote modebedrijven kleine ontwerpers schaamteloos kopiëren en daar nog mee wegkomen ook. Aan dat soort van wanpraktijken probeert Drawy paal en perk te stellen door een platform aan te bieden waarop ontwerpers hun prints eenvoudig, snel én goedkoop kunnen registreren. Hoe dit werkt, lees je hieronder. 

 

Waarom kiezen voor Drawy?

 

Terwijl het registreren van één print bij The European Registered Community Design verschillende maanden in beslag neemt en 350€ kost (ongeveer de gemiddelde verkoopprijs van een print!), duurt het bij Drawy slechts een halve minuut en is het voor de eerste 5 prints zelfs helemaal gratis! Sounds good, right?

 

Maar hoe gaat dat registreren praktisch in zijn werk? Dat testte ik voor jullie uit aan de hand van een bestaande print.

 

STAP 1: Een account creëren

Ga naar drawy.eu. Op de homepagina klik je rechts bovenaan op 'Join free'. Geef je contactgegevens in.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

STAP 2: Kies het abonnement dat bij jou past

 

 

Er zijn verschillende types abonnementen, voor elk budget. Het verschil zit hem ondermeer in de beschikbare opslagruimte. Daarnaast kun je met een 'pro' abonnement 'tags' (trefwoorden) toevoegen aan je ontwerpen waardoor ze makkelijker gevonden kunnen worden en beter beheerd. Het 'Unlimited' abonnement is vooral interessant voor grote bedrijven omdat meerdere gebruikers hetzelfde account kunnen gebruiken en er geen beperking is qua aantal prints die geregistreerd kunnen worden. 

 

Kies je voor een gratis abonnement, maar wil je meer dan 5 ontwerpen registreren, dan is de meest budgetvriendelijke optie om Timestamps bij te kopen. Dit zijn unieke codes die in een rechtbank als bewijs gelden dat jouw ontwerp op een bepaald ogenblik bestond. Ze zijn 5 jaar geldig, maar kunnen daarna weer  worden vernieuwd. 

 

STAP 3: Je print registreren

 

Na registratie kun je inloggen en kom je in de design garage terecht. Die ziet er zo uit:

 Klik op 'Upload your designs'. Er verschijnt een pop-up venster waar je je bestanden naartoe kunt slepen:

Keer dan terug naar de design garage en kies ''Register my design'.

 

Let wel: om een print te kunnen registreren, moet je over Timestamps beschikken. Heb je er geen meer, dan kun je er kopen door rechtsboven op het pijltje naast je gebruikersnaam te klikken en vervolgens op 'Manage your storage and timestamps'. In het nieuwe venster kies je vervolgens 'Purchase more timestamps'. 

 

 

 

 

 

 

Eens je Timestamps hebt, is registreren echt kinderspel! Al na enkele seconden krijg je een pdf (rechts) in je mailbox met de registratiegegevens van je print (die PDF vind je ook terug in je account). 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat is er nieuw bij Drawy 2.0?

 

Een interessante feature die helaas verdwenen is, is de marktplaats. Vroeger kon je via dit online kanaal je prints te koop aanbieden tegen een prijs die je zelf bepaalde (die varieerde gewoonlijk tussen 100€ voor een basic print tot 500€ voor een meer complexe print). Drawy nam 10%  commissie op de verkoop, wat bescheiden is in vergelijking met buitenlandse platformen als Patternbank (50% commissie), of verkoop via een agent (40%-60%). Bovendien spaarde je zo de kost van een stand op een vakbeurs uit en kreeg je toegang tot een internationaal netwerk. 

 

Maar ook zonder de marktplaats blijft Drawy interessant voor startende modeondernemers. Zij nemen de juridische en technische kant voor hun rekening zodat jij met een gerust hart kunt ondernemen. Een leuke extra is dat je tegenwoordig naast prints ook naaipatronen en zelfs de combinatie van beide kunt registreren! 

  

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Recent Posts

October 2, 2019

September 26, 2019

Please reload

Archive

Please reload

© 2018 by Manelprints | hello@manelprints.com | Belgium