TUTORIAL: Hoe maak je een naadloos ruitjespatroon in Adobe Illustrator?

06.02.2017

 

Sinds een goeie week probeer ik in het kader van de 'one drawing a day' challenge dagelijks een schets of tekening te posten. Voor bovenstaande tekening gebruikte ik als achtergrond een simpel ruitjespatroon dat ik in Adobe Illustrator maakte. Op verzoek laat ik jullie hieronder zien hoe je zo'n patroon maakt, want je kan nu eenmaal niet rond deze 'tijdloze trend'.

 

Wat heb je nodig?

  • Adobe Illustrator (ik maakte voor deze tutorial gebruik van de Engelse versie) 

 

Werkwijze

 

Open Adobe Illustrator en maak een nieuw document. Ik koos voor een document van 8 inch x 8 inch wat overeenkomt met de grootte van stalen bij Spoonflower.

 

Selecteer het rechthoekgereedschap (sneltoets M), dubbelklik op je werkblad. 

In het pop-up venster geef je als breedte 8 inch in en als hoogte 1 inch (de balk moet zowel in de hoogte als in de breedte x aantal keer in je werkblad passen zodat er bij het repeteren geen breuken ontstaan).

 

Selecteer de balk en lijn hem bovenaan en links uit met je werkblad (dit kan via het venster Transformeren of bovenaan). 

Kopieer de balk via Object > Transform > Move. Bij Horizontal vul je 0 inch in, bij Vertical 1 inch (= hoogte balk), klik vervolgens op Copy. Herhaal deze bewerking door Cmd + D te kiezen en doe dit tot je werkblad helemaal met horizontale balken is gevuld.

Wissel de kleur van de balken af: selecteer een balk met de zwarte pijl en pas de vulkleur aan door erop te dubbelklikken in de gereedschappenbalk en een nieuwe kleur te selecteren in het kleurveld. 

 

Groepeer de balken en maak een kopie (Cmd + C en Cmd + F = paste in front).

Draai deze kopie 90° via Object > Transform > Rotate.

 

 Pas de 'blend mode' van deze 2de laag aan naar 'Multiply' via het venster Transparency

 

 

 

 

 

 

 

 

Maak een staal van je ruitjespatroon: selecteer alles (Cmd + A), kies Object > Pattern > Make > Done. Test je staal door er een rechthoek mee te vullen (hier heb ik de schaal van de ruitjes aangepast via Object > Transform > Scale (zorg dat Transform Objects niet is aangevinkt!)

 

 

Klaar!

 

Heb je nog vragen over deze tutorial? Laat hieronder een berichtje na!

Uiteraard zien we ook graag jouw ruitjesmotieven, tag ons op Facebook of Instagram (@manelprints).

 

Meer ontwerptechnieken in Adobe Illustrator én Photoshop leer je tijdens de basiscursus digitaal textielontwerpen bij Syntra (start op zaterdag 25 maart). Meer info over deze opleiding vind je via volgende link: http://www.syntra-mvl.be/opleiding/digitaal-textielontwerpen

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Recent Posts

December 20, 2019

December 16, 2019

October 2, 2019

September 26, 2019

Please reload

Archive

Please reload

© 2018 by Manelprints | hello@manelprints.com | Belgium